Anette Harbech Olesen

Om Anette Harbech Olesen

Anette har i de seneste 17 år arbejdet med mad og sundhed. Hun står bag MadforLivet universet, der byder på et væld af inspirerende opskrifter, viden, tips og idéer til en sundere hverdag. Hun har skrevet 22 bøger og underviser og holder foredrag. Anette er uddannet indenfor ernæring i såvel Danmark som USA, hvor hun har deltaget i en lang af række af IFM – Institute for Functional Medicines uddannelser og symposier. Hun har suppleret disse uddannelser, og supplerer dem stadig, med symposier, kurser og opdateringsseminarer, primært i USA.
Anette Harbech Olesen

Salat med grønkål, granatæbler og søde kartofler

Denne delikate salat med grønkål, granatæbler og søde kartofler strutter af sundhed. Den ser samtidig smuk ud og vil pynte på ethvert middagsbord. Granatæbler er fyldt med nærende og sundhedsfremmende stoffer, og søde kartofler er gode for fordøjelse og blodsukker. I kombination med grønkål og sunde fedtstoffer må denne salat betegnes som noget nær den ultimative salat.


Grønkål er nemlig fyldt med sunde fibre, afgiftende stoffer og masser af vitaminer og mineraler. Så spis løs af den skønne grønkål, som også sagtens kan anvendes rå i salater. Tricket er at hakke grønkålen rigtig fint, næsten som du hakker persille, og så lade den trække lidt i dressingen før servering. Så bliver den ellers lidt ”seje” kål rund og blød og lige til at sætte tænderne i. Husk at vælge den økologiske grønkål, den smager bedre og så undgår du uønsket kemi i maden. Er det ikke sæson for grønkål, så kan den erstattes af frisk spinat eller andre former for salater.


Ingredienser 4 prs.

300 g grønkål

2 søde kartofler

4 gulerødder

2 faste æbler eller pærer (stykkerne vendes i citronsaft)

50 g Valnødder

Kernerne fra 1 granatæble


Dressing

Ekstra Jomfruolivenolie

1 tsk. honning

Flagesalt og friskkærnet peber

Friskhakkede krydderurter

Saften fra ½ citron


Fremgangsmåde

Skræl gulerødder og søde kartofler. Skær dem i mindre stykker og bag dem i ovnen i 30 min. ved 180 grader. De tages ud af ovnen, køles af og vendes i ekstra jomfruolivenolie, tilsat salt og peber samt hakkede krydderurter. Imens rodfrugterne bages, så skylles grønkålen grundigt og de tykke stilke skæres fra. Grønkålen snittes meget fint, ligesom persille, og blandes med de bagte rodfrugter, de fintskårne pærer eller æbler og granatæblekerner. Salaten vendes i dressingen og står ca. 15 min. før servering for til sidst at drysses med hakkede valnødder.


Du kan læse mere om søde kartofler HER

Du kan finde opskriften på bagte kartofler med sorte hvidløg HER


Anette Harbech Olesen

Madpandekager med kylling og guacamole

Disse madpandekager med kylling og guacamole er et hit blandt såvel børn som voksne. De er glutenfri, sunde og fyldt med fibre og velsmagende ingredienser. Det er en god ide at lave en ekstra portion og så tage en madpandekage med i madpakken.


Ingredienser 4 personer

Til pandekager:

170 g blandet ris- og majsmel

2 æg

25 g ekstra jomfruolivenolie

1 tsk. uraffineret salt

Mælk eller rismælk


Bland ingredienserne til en rimeligt tynd dej, der hviler ca. ½ time. Steges på pande i lidt jomfrukokosolie. Holdes lune mellem 2 tallerkener.


Kylling:

200 g kyllingebryst, gerne økologisk

Ekstra jomfruolivenolie

Tamari soja

Friskrevet ingefær

Hvidløg, salt og peber


Bland olivenolie, soja, friskrevet ingefær, hvidløg samt god salt og friskkværnet peber til en marinade. 200 g kyllingebryst skæres i strimler og marineres i en ½ time. Herefter steges det på panden.


Grøntsagsfyld:

600 g grøntsager som selleri, gulerødder, porrer, rød peber, squash og rødløg

Rengør og riv grøntsagerne og svits dem let på panden i jomfrukokosolie. Krydres efter behag.


Guacamole:

1 avocado

½ dl. Acido

Friskpresset citronsaft

Hvidløg og salt og peber.


Ingredienserne blendes til en lind guacamole lige før servering. Der kan tilsættes mere eller mindre Acido til justering af konsistensen.


Grøntsager, kylling og guacamole lægges ind i pandekagen, der rulles. Serveres med en lækker salat. Retten er også velegnet til madpakken dagen efter. Find flere lækre opskrifter her på min opskriftssektion.


Anette Harbech Olesen

Mit bedste sundhedsråd; prioriter økologi

Mit bedste sundhedsråd; prioriter økologi. Det kan betale sig for dig og din families skyld, for sundheden, miljøet og for bæredygtigheden. Økologiske fødevarer produceres nænsomt, uden brug af sprøjtemidler, tilsætningsstoffer eller anden uønsket kemi. Ægte økologi betyder også god dyrevelfærd, hvor dyrene har det godt og får god og nærende økologisk foder og ikke GMO – genmodificeret soja, som er fremherskende i foderblandinger i det konventionelle landbrug. At prioritere ægte økologi betyder at vælge fødevarer med det røde Ø mærke.


Og heldigvis så køber vi økologiske fødevarer som aldrig set tidligere i historien. Det økologiske salg vækstede i 2015 med hele 27%, og i år har ikke mindre end 1128 konventionelle landmænd valgt at omlægge til økologi. Det kan vi være stolte af her i Danmark, for den store opbakning til økologi er et resultat af dedikerede ildsjæles mangeårige hårde arbejde. Med til historien hører også, at økologiske råvarer er mere næringsrige, sundere og smager efter min mening bedre end konventionelle.

Vi har som forbrugere taget økologien til os, ganske enkelt fordi vi hverken ønsker pesticider, antibiotika, glyphosat, genmodificerede organismer eller andre af det konventionelle landbrugs kemiske manipulationer i vores mad. Vi sender også som danske forbrugere et utvetydigt signal til landets beslutningstagende politikere ved at købe økologiske fødevarer. Vores valg af økologi hver dag i supermarkedet er nemlig også udtryk for, at vi ganske enkelt ikke vil finde os i ufrivilligt at deltage i det største menneskelige eksperiment nogensinde.


Når vi nu gerne vil gøre det godt for os selv og vores kære ved at købe økologi, så er det bare susende væsentligt at holde tungen lige i munden og prioritere den ægte økologi. Økologisk producerede produkter udfordres nemlig i den grad af konventionelle fødevarer, der markedsføres under anprisninger som eksempelvis “naturlig, landmad og lokale råvarer”, ”fri for antibiotika”, ”fri for pesticider” og ”fri for GMO”. Jeg er nødt til at advare jer imod at købe disse fødevarer, for økologi kan ikke gradbøjes, og disse produkter er IKKE fremstillet økologisk. Det er konventionelle fødevareproducenter, der efter min mening ønsker at lukrere på den økologiske succes. Ved at støtte sådanne produkter er du med til at underminere ikke bare den økologiske fødevareproduktion men også hele den økologiske grundtanke.


Derfor er mit bedste sundhedsråd: prioriter økologi, for kun ved at købe ægte økologiske produkter med det røde Ø mærke kan du være sikker på, at fødevaren er produceret 100% økologisk uden brug af uønsket kemi. Til gavn, glæde og sundhed for dig og dine børn og børnebørn.


Du kan læse mere om, hvorfor økologi bare ER sundere HER

Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologisk HER

Du kan læse mere om, hvordan den konventionelle fødevarebranche lukrerer på den økologiske succes HER

Du kan læse mere om økologi som middel mod MRSA HER


Anette Harbech Olesen

Mangel på magnesium?

Mangel på magnesium? Jeg ved det godt. Jeg har skrevet rigtig meget om magnesium, men der er faktisk behov for at skrive endnu mere. Hører du også til de mange, der har symptomer på mangel på magnesium? Muligvis, for mange i den vestlige verden er i mangel på magnesium, og dette livgivende mineral er så væsentligt og indgår i så mange kropslige processer, at vi med stor sundhedsfordel kan have endnu større opmærksomhed rettet imod at få tilstrækkeligt hver eneste dag.


Rigtig mange danskere er i mangel på magnesium, og det kan blandt andet skyldes, at den mad vi spiser indeholder mindre magnesium end tidligere. Det skyldes også vores lave indtag af grønne grønsager og vores høje indtag af sukker og mælkeprodukter. Disse forhold kan i kombination med en stresset livsstil føre til mangel. Nogle forksere taler ligefrem om en epidemisk mangel på magnesium i den vestlige verden.


Også mange ældre mennesker mangler magnesium, og det er desværre ikke standard at udlevere organisk magnesium til natten på landets plejehjem. Det ville lellers på en naturlig måde kunne spare mange ældre for gener, urolige ben og dårlig nattesøvn, udover at det også ville spare mange penge på medicinbudgettet. Derfor burde organiske magnesium efter min mening være en hel naturlig del af vores tilbud til ældre. Men det er ikke kun landets ældste, der har behov for magnesium, det har vi allesammen, og en lang række undersøgelser har vist, at mennesker, der har tilstrækkeligt høje magnesiumniveauer har lavere blodtryk, bedre hjertesundhed, får færre hjerteanfald, har et mere stabilt blodsukker, bedre knoglesundhed, færre migræneanfald og bedre hukommelse. Magnesium afhjælper også urolige ben og dårlig nattesøvn og er vigtigere for knoglesundheden end calcium.


Vi får for lidt magnesium igennem maden og for megen calcium. Balancen er forrykket, og det er usundt og kan afføde en lang række uheldige kropslige reaktioner. Det kan idag være særdeles vanskeligt at spise sig til tilstrækkeligt magnesium, men økologiske afgrøder indeholder flere mikronutrienter end konventionelle, så der kan der hentes lidt ved at købe økologisk. Grønne grønsager, persille, grønkål, brændenælde, mandler og rigtigt fuldkorn kan være udmærkede kilder, men er du i mangel, så kan jeg varmt anbefale dig at tage et organisk food state magnesiumtilskud til natten, eksempelvis Nani magnesium. Suppler med en god food state multivitaminpille om morgenen, eksempelvis også fra Nani, suppler med D3 vitamin her i vinter og en god økologisk fiskeolie eller hørfrøolie hver eneste dag.

Mangler du magnesium, giver det sig ofte udtryk i form af:

uro i benene, højt blodtryk, migræne, træthed, dårlig nattesøvn, ondt i led og muskler men også mere alvorlige lidelser som knogleskørhed, hjerte-kar lidelser, fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom kædes sammen med magnesiummangel. For mange kan et dagligt tilskud til natten (det er her det optages bedst) være en let og effektiv måde at bedre eventuelle symptomer på.


Faktisk kan den manglende fokus på magnesium minde om D vitamin sagen for 15 år siden. Der var D vitamin et aldeles overset og ikke hyppigt anvendt vitamin. Det har i allerhøjeste grad ændret sig, og D3 vitamin anses idag som et af de væsentligste vitaminer, som vi overhovedet kan danne, og vi tilrådes D3 vitamin tilskud vinteren igennem i Danmark. Mangel på D3 vitamin er idag bevisligt forbundet med øget risiko for udvikling af en lang række sygdomme. Jeg forudser derfor, i lighed med mange af verdens ypperste forskere indenfor området, at magnesium bliver det næste D vitamin og at vi om få år vil se, at vi anbefales et dagligt tilskud.


Og er det egentlig ikke tankevækkende, hvordan vores sundhedsmyndigheder kan anerkende enkelte vitaminer og mineraler som livsvigtige og anbefale daglige tilskud med disse (eksempelvis D3 vitamin, calcium og jern), for så samtidig fuldstændig at neglicere – for ikke at sige at fraråde – indtag af andre livgivende og livsnødvendige vitaminer og mineraler. Det hænger bare ikke sammen, og er der monstro en anden agenda, en bagvedliggende dagsorden, som vi ikke kender til? Måske skulle vi starte med at uddanne vores dygtige læger i anvendelsen af vitaminer og mineraler og lære dem forskellen på former og optagelighed og hvor langt vi kan nå ad denne naturlige vej. Det kunne være et godt sted at starte, og også et område, hvor der er mulighed for at spare rigtig mange penge på sundhedsbudgettet. En overlæge fra Odense Universitetshospital har estimeret, at hvis alle danskere tager tilstrækkelige mængder D3 vitamin året rundt, så kunne der spares 15-16% på de samlede danske sundhedsudgifter. Så der er stort potentiale. Så lad os indføre lødig, uvildig undervisning i mikronæringsstoffer på medicinstudiet og i den praktiske anvendelse heraf. DET vil kunne hjælpe rigtig mange og samtidig spare ikke blot penge men også mange mennesker for medicinske bivirkninger.


Du kan læse meget mere om det vigtige mineral magnesium HER

Du kan læse meget mere om magnesium og knoglesundhed HER

Du kan læse mere om myndighedernes potentielt skadelige calciumanbefalinger HER

Du kan læse meget mere om det livsvigtige D3 vitamin HER

Du kan læse mere om Nani vitaminer HER


Anette Harbech Olesen

Erstat leverpostej- og pølsemadder med grønt pålæg

Vi er i Danmark verdensmestre i indtag af kødpålæg som spegepølse, rullepølse og kødpølse og spiser det gerne på vores rugbrødsmadder til frokost, garneret med en leverpostejmad. Men det er ikke sundt med for højt et indtag af kød, derfor kan du med fordel erstatte dine leverpostej- og pølsemadder med grønt pålæg.


Færdigt kødpålæg er ofte er fyldt med farvestoffer, fedt og nitrit. Det er ikke sundt at indtage i for store mængder. Derfor er Fødevarestyrelsen nu – langt om længe, fristes man til at sige, – på banen med et nyt råd til alle os danskere: “Spis maximalt et stykke færdigt pålæg om dagen”.


Færdigt kødpålæg er døde dyr i skiver, der ofte er forarbejdet til ukendelighed, saltet, sprøjtet og konserveret til den store guldmedalje. Konventionelt pålæg er også tilsat nitrit, hvilket oprindeligt blev tilsat for at imødegå de frygtede botulisme bakterier, der kunne forårsage pølseforgiftning. Hygiejnen ligger dog på et ganske andet og højere niveau idag, så spørgsmålet er, om det overhovedet er nødvendigt at tilsætte alt det kræftfremkaldende nitrit til kød og kødpålæg. Nitrit er klassificeret som et af de mest risikofyldte stoffer, når vi ser på sammenhængene mellem indtag og så udvikling af tarmkræft.


Mit råd lyder sådan her: “Spis masser af tomat, kartofler, hummus, ærtepure’, grønsagspostej og avocado på dine frokostmadder, suppler med økologisk laks og ørred. Ønsker du at supplere med et stykke kødpålæg, så vælg de økologiske varianter.” Dansk. økologisk kødpålæg indeholder ikke nitrit, og ved at vælge grønt pålæg, rester fra aftensmaden og økologisk fisk, så er det ikke bare betydeligt sundere, det smager også meget bedre.


Du kan hente sund madpakkeinspiration til

Et rigtig godt hjemmebagt rugbrød her og her

Verdens bedste hummus her

Lækre squashmuffins her

Hjemmelavet karrysalat her

Skønne rødbede wraps her


Hjernegod mad

Fyldt med sunde opskrifter, der både styrker og holder din hjerne i topform.

Se udgivelse

Udgivelser af Anette Harbech Olesen

Den glutenfri kogebog

Den glutenfri kogebog er skrevet af Anette Harbech Olesen og Lone Bang. Den sætter fokus på glutenproblematikken og leverer viden, revolutionerende og enkle bageteknikker og indbydende opskrifter, så det glutenfri liv kan leves let, velsmagende og sundt.

Kolesterolkogebogen

Sund mad betyder alverden i forhold til et godt helbred, og hvis du gerne vil holde styr på dit blodsukker og dit kolesterol, så giver "Kolesterolkogebogen" dig en hjælpende hånd. "Kolesterolkogebogen" er skrevet af Anette Harbech Olesen, der efterhånden har en del kogebøger på bagen. I denne bog lægger hun med enkle principper vægt på sund, let og lækker mad, der kan få dit kolesterol i balance. Opskrifterne kogebogen er lette at lave og smager godt - og så kommer de til at gøre en kæmpe forskel for dit liv. Her får du konkrete råd, inspiration og bliver sundere end du nogensinde har været.

Sund Jul

Denne Jule E-bog giver dig masser af opskrifter på velsmagende og sund julemad samt tips og ideer til at komme igennem julen uden for megen sul. Bogen er gratis og udarbejdet af www.madforlivet.com

Kvinde - styrk din krop

Kvinde - styrk din krop er bogen til kvinden, der ønsker at leve sundt – uden besvær og uden at give afkald på de gode ting i livet. Anette Harbech Olesen leverer i bogen enkle leveråd om mad og træning, hvor den sunde fornuft og uvildigheden går hånd i hånd med livsglæde, erfaring og videnskab. Bogen er på 97 sider, og den bugner af lækre, sunde opskrifter til dagens måltider, to træningsprogrammer af Birgitte Nymann, og ikke mindst kort og præcis information om naturlig optimering af kvinders hormonelle balancer, knoglesundhed og bevarelse af en smuk hud livet igennem.

Kvinde - styrk dit immunforsvar

Ny forskning viser, at du på kun tre dage kan styrke dit immunforsvar, sænke dine inflammationsniveauer, forny dine immunforsvarsceller og dermed genvinde vitalitet og balance. Kvinde - styrk dit immunforsvar giver dig viden og redskaber. Bogen indeholder opskrifter samt madplaner til tre dages vitaliserende og antiinflammatorisk fornyelse. I bogen finder du også forslag til understøttende tiltag og uddybende forklaringer på, hvad det er, der virker.

Mad for Livet

Sund mad som basis for kroppens styrke og balance. Mad for Livet giver dig konkret viden om fødevarernes betydning for sundhed og balance. En viden, der er afgørende for, at du kan tage aktivt og målrettet ansvar for dit og dine nærmestes helbred. Få kendskab til hvorfor skønne, sunde og farverige måltider, fremstillet af uspolerede kvalitetsråvarer, kan være vejen til sundhed og styrke.

Din Optimale Vægt

Sådan kan dine hormoner og dine gener påvirke din vægt. Få velunderbyggede redskaber til effektivt vægttab der holder. Masser af indbydende opskrifter, kostskemaer og selvtests.

Mad for Livet - mine allerbedste tips og opskrifter

Mad for Livet - mine bedste tips og opskrifter tilbyder gode råd og sunde opskrifter til dig, der gerne vil leve dit liv i sundhed og balance. Normalpris på denne bog er kr. 99,95

Mad mod Kræft

Mad mod Kræft er en bog om enkle og veldokumenterede tiltag mod kræft. Bogen tilbyder redskaber og foreslår naturlige tiltag til optimering af sundheden ved kræft. Tiltag du selv kan iværksætte, eventuelt sideløbende med andre behandlinger. Mad mod Kræft indeholder Anette Harbech Olesens bedste råd og erfaringer i kampen mod kræft.

Smør eller Margarine - din guide til større fedtbevidsthed

Smør eller Margarine er en lille guide til større fedtbevidsthed. Guiden indeholder en bog samt en halv times tv-udsendelse, hvor jeg fortæller, hvordan du let og uden stort besvær kan udskifte Dellefedt med Cellefedt i din hverdag og dermed opnå større sundhed. Smør eller Margarine kan ses som et fint supplement KOLESTEROLKOGEBOGEN, men kan også læses uafhængigt heraf, og er for alle, der ønsker at kunne skelne imellem gode og dårlige fedtstoffer i hverdagen.

Syv sunde skridt

Syv sunde skridt er bogen, der gør sundhed let. Den giver redskaber og viden om sund mad og motion, men også om betydningen af en god nattesøvn, om livsglæde og motivation, alle væsentlige parametre for et sundt liv. Det er vigtig viden, der formidles i hverdagshøjde, og på en måde, så det er let at anvende. Bogen tilbyder en rig variation af livgivende tiltag og masser af indbydende opskrifter der gør det muligt for den enkelte at skræddersy en sundere dagligdag. Syv sunde skridt giver enkle men effektive redskaber på vejen mod mere energi, glæde og sundhed – helt uden stress..

MAD - kunsten at spise godt og leve sundt

Der er masser af livsglæde, nydelse og sundhed i god mad. Bogen MAD – kunsten at spise godt og leve sundt er fyldt med velsmagende opskrifter og konkret viden om gode råvarer. Bogen er Anette Harbech Olesens mangeårige viden og erfaringer omsat til en lang række velsmagende mundfulde, tilberedt af de allerbedste råvarer.

Glutenfri Mad

Glutenfri mad er en kogebog fyldt med lækre og glutenfri opskrifter. Glutenfri mad kan hjælpe dig til en lettere glutenfri hverdag og giver dig inspiration til godt brød, dejlig mad og fristende kager, helt uden gluten. Glutenfri mad tilbyder, udover inspirerende opskrifter, også masser af ny viden og brugbare redskaber, hvis du udfordres af gluten. Glutenfri mad er skrevet med henblik på at gøre livet lettere for de mange, der allerede lever glutenfrit eller påtænker en glutenfri levevis. Bogen giver dig helt ny viden om gluten og masser af inspiration og praktiske redskaber til et godt og sundt liv uden gluten. Det behøver hverken være besværligt, asketisk eller krævende at leve glutenfrit, bare du ved hvordan. Glutenfri mad giver dig viden og opskrifter, så du let kan tilpasse dine yndlingsopskrifter eller bage skønt brød, helt uden gluten.

Hjernegod mad

Denne bog handler om mad, der kan holde din hjerne i topform. De fleste af os vil gerne kunne huske bedre. Ny forskning viser, at det i vid udstrækning kan lade sig gøre, hvis du fodrer din hjerne med det, den trives allerbedst med. Hjernegod mad er derfor fyldt med skønne, inspirerende og velsmagende opskrifter, der stimulerer hjernen og som samtidig smager rigtig godt.

Sunde, gode vaner - gladere, slankere og mere energifyldt på to uger

Sunde, gode vaner er en bog til dig, der gerne vil have et gladere, slankere og mere energifyldt liv. Ved at følge bogens råd og opskrifter vil du efter kun to uger kunne mærke, at du får det bedre. Bogen indeholder velunderbyggede råd og skønne, velsmagende opskrifter til to uger, men du kan sagtens fortsætte, for bogens budskaber er basereet på enkle og veldokumenterede råd til en sundere hverdag. Du får viden, der kan føres ud i livet selv i en travl dagligdag med familie og mange gøremål. Der findes ingen opskrift eller facitliste på sundhed, men der er velunderbygget viden, som vi kan anvende i det omfang, der passer os hver især. Jeg håber, at bogens råd må medvirke til mere livsglæde og vitalitet hos dig og dine.

Magnesium - det oversete mineral

Magnesium er et yderst væsentligt mineral, der har betydning for muskler, knogler, hukommelse, overblik og nervesystem. Mange moderne mennesker mangler dette vigtige mineral, og i denne bog får du viden og redskaber til god, magnesiumrig mad.

Jul med Anette og venner

Jul med Anette og venner er en inspirerende kogebog, fyldt med delikate, indbydende og velsmagende juleopskrifter. Fem kogebogsforfattere har udover Anette bidraget med deres bedste juleopskrifter. I Jul med Anette og venner får du derfor spændende nye opskrifter på julekonfekt, varme drikke, skønne kager og velsmagende salater og postejer til julebordet. Opskrifterne er kreeret af Kirsten Skaarup, Lisbeth Tordendahl, Susys Grundahl, Anette Hoeg Nielsen, Sif Orellana og Anette Harbech Olesen. Kreativiteten og nytænkningen er i top, du kan derfor roligt glæde dig til Jul med Anette og venner og de mange skønne opskrifter. Rigtig god jul.