Begynderens guide til online markedsføring

Kategorier: Generelt om udgivelse

Internettet skaber unikke muligheder for at fremme salget af din bog med et utal af salgskanaler og potentielle kunder, men den konkurrerer her med flere milliarder bøger. Så hvordan kan lige netop din bog skille sig ud af mængden? Online markedsføring handler netop om at synliggøre sig selv og sine produkter på internettet. Malthe Cederborg, Online Marketing Manager i boghandlen Saxo, giver dig her nogle råd til at skabe de bedste vilkår for din bog på internettet før, under og efter udgivelsen.

Arbejd med ord og tekster

Helt overordnet gælder reglen, at du skal være så præcis og specifik som muligt, når du beskriver din bog på din hjemmeside eller produktside. Desto mere præcis du er, desto større sandsynlighed er der for, at de kunder, der har interesse i lige netop dit emne, finder din bog. Når du har udvalgt dig et emne og skrevet din bog, skal du lade dit emneord gå igen i beskrivelser og titel. Du skal være konsekvent og ikke bruge mange forskellige ord og synonymer for dit emne. På den måde forvirrer du ikke Google. Hvis ikke Google ved, hvad din bog handler om, kan du risikere, at din bog slet ikke bliver vist ved en søgning på det emne.

Google og andre søgemaskiner kan selv finde den information, som du lægger på nettet, og dermed placere din bog i en googlesøgning. Det er helheden og ikke bare titlen eller emnet, som Google tager udgangspunkt i. Derfor er det værd at lægge et stykke arbejde i dit valg af titel, billede og beskrivelse af bogen. Det vil sige, at du skal vælge en titel, der er relevant for dit emne, et interessant billede og en god tekst til at beskrive den. En god beskrivelse er konkret, præcis og unik. Du kan også arbejde med din beskrivelse ved at gøre den uddybende med mange synonymer og velskrevet, da Google automatisk registrerer stavefejl og grammatiske fejl. Malthes erfaring og grundige brugertests viser, at kunderne hos Saxo primært kigger på anmeldelser og beskrivelsen af bogen, og at langt de fleste faktisk læser hele beskrivelsen.

  • Vælg specifikke og præcise emneord
  • Lad emneord gå igen i beskrivelse, titel og nøgleord
  • En god beskrivelse er konkret, præcis og unik samt velskrevet

Brug dit netværk

Efter udgivelsen er der stadig rig mulighed for at styrke din bogs synlighed på nettet. For potentielle kunder er anmeldelser meget vigtige, men en grundig anmeldelse kan også styrke din bogs placering i Google. Derfor råder Malthe til, at man som forfatter skal opfordre venner, familie eller andre, der har læst bogen, om at anmelde den.

Du kan skabe opmærksomhed om din bog blandt kunder ved at få spredt linket til din produktside rundt omkring på nettet. Det kan fx være ved at lave sider over dit forfatterskab på sociale medier eller ved at henvende sig hos bloggere, der er relevante for dit emne. Du skal blot huske et link til din produktside, hver gang bogen bliver nævnt i ekstern kommunikation. Links er ikke kun gode, fordi flere potentielle kunder ser bogen, men også fordi det øger din bogs placering i googlesøgninger. En placering i Google afhænger af trafik og relevans, og trafik kan skabes ved hjælp af links. Links er også gode til at skabe sammenhæng, da Google følger links i deres søgning efter relevante sider. Så hvis dit link er på en blog, som Google ser, kan Google følge linket og dermed komme frem til din produktside.

  • Få venner og bekendte til at anmelde bogen
  • Spred linket til din bog via Facebook-sider, blogs, egen hjemmeside, andre medier med mere

Find et emne, der er efterspurgt

Det kan som forfatter være rigtig svært at skabe interesse for sin bog, og derfor råder Malthe til at finde et emne eller vinkel, som der allerede er interesse for. Du kan bruge Google Trends i din idéfase. Det er et gratis værktøj, som registrerer alle søgninger på Google og dermed giver information om, hvad brugerne finder interessant. Malthe fortæller, at 80 % af de besøgende hos Saxo kommer fra googlesøgninger.

I Google Trends kan du se, hvad der hitter mest blandt brugerne, hvor mange der søger på lige netop dit emne og hvor meget interessen stiger. Du kan også se relaterede søgninger til dit emne. På den måde er Google Trends oplagt til at give inspiration til nye emner eller en særlig vinkel på dit emne. Google Trends viser dig, hvad der er efterspørgsel på og dermed, hvor stort dit kundegrundlag er.

Malthe understreger, at et grundigt stykke arbejde med online markedsføring kan gøre underværker for din bogs synlighed på internettet. ”Det handler om at kickstarte sin bog. Trafik kan resultere i højere placeringer på Google, som så resulterer i endnu mere trafik. Der sker derved en sneboldeffekt.”

  • Brug Google trends
  • Find et emne der er efterspurgt
  • Find inspiration til lignende emner