Trin-for-trin guide til oprettelse af en Print on Demand

Kategorier: Print on Demand

Her kan du trin for trin se udgivelsesprocessen for en Print on Demand.

1. Start på publish.saxo.com

Hvis du ikke allerede har en bruger kan du oprette dig ved at klikke på ’Opret en konto’.

- Indtast de obligatoriske oplysninger.

- Indtast herefter en kode, som skal være mindst 8 karakterer langt med ét stort bogstav og ét lille bogstav.

- Tryk ’Ja tak’, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

- Tryk på ’Registrer’ for at acceptere vores vilkår og betingelser’, og for at oprette din profil.

2. Når du er logget ind på din bruger på Saxo Publish vil din forside se sådan her ud, hvis du ikke har oprettet en publikation før.

For at oprette en Print on Demand klikke du på ’Print on Demand’.

3. Har du allerede oprettet publikationer før, ser din forside anderledes ud. Her skal du klikke på ’Ny Publikation’ ude i højre side af skærmen.

Herefter vælger du formatet 'Print on Demand'.

4. Det første trin i at udgive en Print on Demand er at skrive en titel. Du kan altid ændre titlen senere, hvis du ombestemmer dig. Når du har indtastet din titel klikker du ’Lad os komme i gang!’.

5. Hvis du ikke allerede har udgivet en publikation, så skal du oprette en forfatterprofil, samt udfylde forlagsnavn. Du kan sagtens have flere forfatterprofiler og forlag hvis du udgiver for flere eller hvis du bruger pseudonym når du udgiver.

Du kan altid ændre dine forfatterprofiler, samt forlagsinformationer senere hen.

6. Første trin du skal igennem, når du udgiver en Print on Demand er, at du skal vælge din bogs indbinding, ryg og størrelse.

Her er 3 forskellige muligheder, ’Hardback med rund ryg’, ’Hardback med lige ryg’ og ’paperback med lige ryg’.

7. Efterfølgende vælges hvilket format du ønsker, at din bog skal have.

Du kan vælge mellem 4 formater.

8. Du skal nu vælge hvilken papirfarve, som du ønsker at have i din Print on Demand.

Du kan vælge mellem ’creme papir’ og ’Hvidt papir’.  Begge typer er et standard 90g papir, som er bedst egnet til tekst og lette illustrationer.

9. Du er nu nået til fanen ’Indhold’. Her vil du automatisk få tildelt et ISBN nummer til din udgivelse. Det er ikke muligt at benytte eget ISBN ved print-on-demand.

Du skal efterfølgende uploade dit manuskript ved at klikke på’ Gennemse’. 

Det er nødvendigt at indlejre skrifttype i din wordfil inden du gemmer din fil som PDF. Vi har derfor i denne fane tilføjet en guide til hvordan du indlejrer dine fonte. Hvis du opsætter din fil i InDesign så vil dine fonte automatisk blive indlejret, når du gemmer som PDF. Det er også muligt at indlejre skrifttyper i andre programmer end de ovennævnte, men vi kan desværre ikke vejlede i disse.

Når du har uploadet dit manuskript, så skal din fil valideres. Her tjekker vi om din fil overholder de valideringskrav, der stilles.

Hvis din fil klarer valideringen, så vil nedenstående blive vist, og du kan nu klikke ’Gem og fortsæt’.

10. Næste trin er farvede sider. Dette skal du udfylde ud fra indholdet i dit manuskript. Her kan du vælge mellem følgende 3 muligheder, ’sort/hvid’, ’alle farvede sider’, eller ’vælg farvede sider’.

Vi anbefaler at du benytter dig af ’vælg farvede sider’, hvis du har illustrationer i dit manuskript. Du vil kunne spare penge på dine trykomkostninger, hvis du kun indtaster dine farvede sider, og ikke blot trykker hele bogen i farver.

11. Nu skal du uploade et omslag. Vi har gjort det let for dig, så du kan downloade skabelonen ud fra dine tidligere valgte informationer. Skabelonen kan bruges til, at du visuelt kan se hvordan omslaget skal sættes op. Det anbefales ikke, at du laver grafikken oven på skabelonen, da det kan skabe dårlige resultater. Start i stedet med et tomt canvas ud fra de mål vi oplyser for det bedste resultat.

 

Når du skal uploade dit cover så kan du enten vælge at uploade det i en samlet fil, som både indeholder forside, bagside og ryg. Eller du kan vælge at uploade 3 forskellige filer.

Du klikker blot på den ønskede funktion, og uploader dit materiale.

 

Hvis du vælger at uploade dit cover i en samlet fil vil du kun kunne uploade én PDF fil.

Hvis du derimod vælger at uploade dit cover i 3 dele, så vil du få muligheden for at uploade 3 forskellige PDF filer.

Når du har uploadet din coverfil, vil din fil automatisk blive valideret. I valideringsprocessen tjekker vi om dine coverfiler overholder kvalitetskravene ved Print on Demand.

Når man sender en coverfil til trykkeriet er det vigtigt at din fil er opsat enten 100% CMYK-farver eller RGB-farver.

OBS, husk at hvis du sætter dit omslag op i CMYK-farver, så ser du dette på en RGB skærm, så du kan ikke regne med at farverne er 100 procent korrekte i forhold til hvad du ser på din skærm. Er du i tvivl om hvad CMYK og RGB er, så vil du formentligt blot arbejde i RGB.RGB er standard farveprofil på computeren, hvorimod CMYK er en specifik trykkeprofil som de fleste grafikere benytter sig af. CMYK er med andre ord en mere avanceret farvestyrring, som kun anbefales til eksperter.

Når du har uploadet dit omslag, så ser du det færdige resultat her. Her kan du vurdere coveret, og enten skifte det ud eller anvende det allerede uploadede cover.

Hvis du ønsker at have dette cover på din Print on Demand klikker du blot på ’Anvend dette omslag’.

12. Du skal nu prissætte din udgivelse. Her skal du vælge en nettopris, altså den pris boghandlerne skal betale for din bog.

Når du indsætter en nettopris vil der komme en prissøjle frem hvor du kan se dine omkostninger, samt din indtjening på din publikation.

Når du har indsat din nettopris, så vil den forventede udsalgspris inkl. moms blive beregnet. Dette er prisen, som vi forventer at din bog bliver solgt til på Saxo.com, men denne kan dog variere efter boghandlerfortjenesten.

13. Du er nu nået til det fanen ’Boginfo’. Du skal nu indtaste de informationerne som skal bruges til produktsiden til din udgivelse på Saxo.com.

Som tidligere nævnt kan du rette din titel inden udgivelsen af din Print on Demand, og det er under ’Udgivelsesinfo’, at du har muligheden for dette.

Du kan herefter tilføje en beskrivelse af din udgivelse. Beskrivelsen vil blive vist på produktsiden på Saxo.com, og er den beskrivelse af bogen som kunderne kan læse inden de køber din bog.

 

Du skal nu videre til at indtaste dine nøgleord. Nøgleordene hjælper til at dine publikationer bliver lettere at finde for interesserede kunder. Det er tilladt at tilføje fem nøgleord til din bog. Du indtaster blot det ønskede nøgleord, og afslutter med at klikke på enter. 

Du kan læse mere om nøgleord her.

Næste skridt er at vælge hvilken forfatter som skal være angivet på bogen. Her kan du enten vælge at beholde den allerede indtastede forfatterprofil, eller du kan vælge en ny ved at klikke ’Skift forfatter’.

Hvis du klikker ’Skift forfatter’, så vil du komme ind på en side som ser sådan her ud.

Her kan du oprette en ny forfatterprofil, hvis der skal stå en anden forfatter under din udgivelse. Når du har oprettet en ny forfatterprofil, så skal du trykke ’Opdater’.

 

Du indtaster derefter navnet på den nye forfatter, og trykker på krydset for at fjerne den nuværende forfatterprofil.

Nu skal du vælge forlag. Her kan du enten vælge at benytte dig af Saxo Publish, eller indtaste dit eget forlag, hvis du er registreret med dit CVR-nummer, og har dit eget forlag.

I bogemne skal du indtaste bogens emne. Når du begynder at taste så vil der komme forslag til bogemner frem.

Udgave vælges i forhold til hvilken udgave af bogen du udgiver. Hvis du tidligere har haft bogen udgivet, og nu har lavet større ændringer anbefaler vi, at du udgiver 2. udgave med nyt ISBN-nummer.

Udgivelsesdatoen er valgfri. Hvis du ønsker en specifik dato så kan du blot indtaste denne. Hvis du ikke indtaster en dato, så vil datoen blive indstillet efter den dag du udgiver bogen.
OBS, hvis du indtaster en fremadrettet udgivelsesdato så vil bogen ikke automatisk blive udgivet. Du skal 3 dage inden denne dato ind på din publikation, og trykke ’Udgiv’.

Sprog vælger du ud fra hvilket sprog dit indhold er.

Til slut skal du udfylde kategorierne, og for at vælge dine ønskede kategorier skal du klikke på ’Åbn kategorier’.

Du vil herefter komme videre til denne side.

Nu skal du klikke i cirklerne for at vælge de ønskede kategorier. Alle kategorier indeholder underkategorier, så du nøje kan kategorisere din bog, og det i sidste ende vil gøre det lettere for kunderne at finde din udgivelse på Saxo.com. Du kan også blot udvælge en underkategori, hvorefter vil alle overkategorierne også vælges.

Husk på at jo bedre du kategoriserer din bog desto lettere vil potentielle kunder finde netop din bog.

 

Sidste muligheder i fanen ’Boginfo’ er, at du kan tilføje en introduktions video. Denne video vil blive vist på produktsiden på Saxo.com hvor dine kunder vil kunne se den.

At tilføje en introduktions video er valgfrit.

16. Du er nu næsten klar til at udgive din publikation.

For at udgive din Print on Demand skal du acceptere vores ’Vilkår og betingelser’, og herefter trykke på ’Udgiv bog’.

Læs vores vilkår og betingelser her.

17. Din publikation er nu blevet oprettet, og vil indenfor 3 hverdage kunne bestilles via de fleste danske boghandlere.

 

Vi anbefaler dog, at du dagen efter at have udgivet din publikation går ind på din Saxo Publish profil, og tjekker om alt er som det skal være.

Hvis du fortsætter ned af siden så vil du kunne se den indholdsfil, som din udgivelse har.

18. Når din bog er udgivet vil din publikation se sådan ud på din Saxo Publish profil.

Du har nu udgivet din bog, og du kan herefter tilkøbe de relevante services til din publikation.

Her kan du se nogle af de konkrete services vi har til Print on Demand.

- Bestil et større antal bøger hjem til dig selv ved hjælp af oplagstryk

- Bestil pligtaflevering og vi sender din bog afsted for dig til det kongelige bibliotek.

- Bestilt lektørudtalelse og få muligheden for at få din bog på bibliotekerne.

19. Hvis du ønsker at trække din Print on Demand tilbage fra salg skal du klikke på 'Publikationer'. 

Herefter holder du musen over din Print on Demand publikation, og klikker på skraldespanden.